Hvad skal du bruge mindfulness til?
mindfulness, mindfulnessøvelser, stressrelief, stressforebyggelse
21842
post-template-default,single,single-post,postid-21842,single-format-standard,qode-social-login-1.1.2,stockholm-core-1.0.8,vcwb,select-theme-ver-5.1.4,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Hvad skal du bruge mindfulness til?

Der bliver talt meget om mindfulness og du tænker måske, at det ikke er noget, du kan bruge til noget. Det er heller ikke sikkert, for du skal være klar til det, da det er en livsstil at leve mindfuldt.
Mindfulness og meditation er noget man har brugt i Østen i mange år. I omkring 2010 tog Jon Kabat-Zinn det til Europa og har gennem evidens baseret forskning fra 1979 lavet mindfulness med folk, som var ramt af mange smerter eller kroniske lidelser. Folk som havde prøvet meget andet samt medicinske behandlinger - men hvor intet hjalp. Heller ikke på smerte klinkikker, kunne de hjælpe dem. Han inviterede dem til at forsøge sig med en anden tilgang, nemlig at lave mindfulness i 8 uger. En gang om ugen var de hos ham i to timer, hvor de indøvede teknikker og lærte, hvad mindfulness er. De blev bedt om at praktisere mindfulness derhjemme. De havde mange forskellige lidelser fx. kroniske smerter, hjerteproblemer, gigt, cancer, ængstelse og psoriasis. De fik det bedre, smerterne blev mindre, så det hjælper.

Mindfulness hjælper også på stress.
Men det er noget man skal lære. Man skal lære at dyrke sit åndedræt, man skal lære at meditere, og man skal lære at leve sit liv mindfuldt.

Vil du vide mere om mindfulness?
Mindfulness lærer os at vende opmærksomheden mod vores oplevelser og medtage de mere udfordrende aspekter. At være mindful er at blive bevidst om, hvad dine sanser fortæller dig. Er du klar til det lige nu? Ja det er rigtigt at mindfulness stammer fra buddhismen, men hvis du tager mindfulness som din livsstil, behøver det slet ikke at være religiøst.
Jon Kabat-Zinn begyndte som sagt allerede i 1970´erne at undervise i mindfulness, og det virker som om vores liv er blevet mere stressende siden. Stress viser sig alle vegne: på arbejdet, derhjemme, i vores parforhold, i vores pengesager osv. Sammen med stressen kommer vores bekymrende tanker, som skaber frygt og ængstelse, og det påvirker vores kroppe og følelser.

Hvorfor er mindfulness så nyttigt til at reducere stress?
Det handler ikke om at prøve at reparere grundende til stress eller forsøge at slippe af med vanskelighederne, men det handler om at træne sig til at kigge på vores vanskeligheder og udforske dem - sådan som de opleves lige nu. Det er først, når du begynder at se godt efter og udforske, hvad der virkelig foregår i dit liv, at du kan træffe nogle kloge valg og finde de handlinger, der skal til. Mindfulness inviterer dig til at indse og udforske dine problemer og give dem din fulde opmærksomhed.

Stil dig selv følgende spørgsmål:
- Hvilke former for stress er der i mit liv i øjeblikket?
- Hvilke tanker dukker op i min hjerne?
- Hvordan reagerer jeg i øjeblikket?
- Er det meget anderledes end det plejer?

Det er en nem måde lige at stoppe op på for at se, om du har lidt for travlt og dine handlemønstre er anderledes, end de plejer. Kortvarig stress er ikke usundt. Stress er vores krops naturlige reaktion på en opfattet trussel. Problemet kommer, når du ikke får stoppet op og ændret på dårlige handlemønstre, så du risikerer, at det kan føre til en kollaps. En trussel kan både komme udefra, men også indefra (vores bekymrende tanker).

Lær at passe på dig selv - du kan ikke være noget for andre, hvis du ikke er noget for dig selv først! Hvis du bliver bekendt med dine vante stressmønstre, og istedet tilgår dine problemer med mindfulness, gør det dem mindre skræmmende. Du kan være forberedt, når du rammes af stress ved at udføre øvelserne regelmæssigt. Når du bliver mere bevidst om dig selv og signalerne i din krop, samt når du ved, hvad der vil hjælpe dig i de forskellige situationer, kan du undgå at blive sygemeldt med stress. Du kan vælge at passe på dig selv og opbygge en form for en værkstøjskasse, du kan benytte, når det bliver nødvendigt. Du kan nemlig aldrig vide, hvilke udfordringer livet bringer dig - så det er godt at være forebyggende.

Har du brug for hjælp til, hvordan du skal integrere mindfulness i din hverdag?

En spadseretur og ud at nyde naturen er en nem måde at være mindful på. Det giver energi samtidig med, det er en fornuftigere måde at nærme sig sit problem på - end at lade tankerne blive for magtfulde. Der findes flere måder, og jeg vil gerne dele ud af min værktøjskasse.

Hvad er fordelene ved mindfulness?
- Det kan hjælpe dig med at få en større tilknytning til dig selv.
- Det hjælper dig med at se tingene i lidt større perspektiv ved at træde tilbage og se tingene klarere.
- Du kan blive opmærksom på, at vanskelighederne kan komme af dine egen reaktioner.
- Du kan selv vælge, hvordan du vil møde dine vanskeligheder.
- Du kan selv vælge, hvor du vil placere din fokus.
- Du kan lære at lytte til din krop og dens signaler.
- Det kan give dig en følelse af, at du har større kontrol over dit eget liv.
- Du lærer en masse om dine egne handlemønstre og vaner.
- Du opnår højere livskvalitet og sænker dit stressniveau.
- Du får din krop og dit sind med i din hverdag.
- Du lærer at passe på dig selv.
- Du lærer at sætte pris på dig selv og se på dig selv med venlighed.
- Du lærer at vælge de aktiviteter, dig giver dig energi.
- Du lærer at se, hvordan tingene er lige nu.
- Du lærer at se dine tanker klart og ikke lade dig styre af dem.

Det er en livsstil - og det er et valg du tager.
Mindfulness er bevidst nærvær i øjeblikket. Et accept af nuet - både det indre og det ydre - præcis som det er. Det er kærlig venlighed mod dig selv og andre.
Træning af mindfulness sætter dig i stand til at lære at "surfe på livets bølge". Du har altid et valg: Nærm dig dine problemer med mindfulness og lad ikke dine tanker styre dit liv. Vores historie hænger sammen med vores tanker, der skaber vores overbevisninger - og disse kan ændres.

Vil du godt vide lidt mere om mindfulness og prøve det af? Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få min e-bog: Mindfulness - Indfør det nemt i din hverdag. Du kan også booke tid på mit hold
https://www.amindfullife.dk/bestil-en-tid/ (se under events) eller kontakte mig, hvis du ønsker at vide mere samt få flere værktøjer til din værktøjskasse.