Gider vi snart høre mere om stress?
21803
post-template-default,single,single-post,postid-21803,single-format-standard,qode-social-login-1.1.2,stockholm-core-1.0.8,vcwb,select-theme-ver-5.1.4,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Gider vi snart høre mere om stress?

Det synes jeg, for det er efterhånden et stort samfundsproblem i Danmark. Det er ikke kun folk på arbejdsmarkedet der oplever stress. Det er også unge studerende og ja børn i folkeskolen. Der ses også oftere at børn og unge udvikler enten angst eller depressioner bl.a. pga. stress. De unge føler et større og større pres, hvilket gør de udvikler stress eller angst, da de er nervøse for ikke at være gode nok 

Hos psykiatrifonden kan du læse om, hvad stress er, og de har i juli 19 lagt helt nye tal op for, hvor mange patienter i Danmark i en seks måneders periode der var registreret med stress-symptomer eller en diagnose, der indikerer stress. Tallet er cirka 75.000 patienter. Det synes, jeg er mange.

At være en af dem som får stress er ikke nemt. Stress er jo ikke en sygdom, men en belastningsreaktion og kan være rigtig svær at forstå, hvis man ikke har prøvet det på egen krop. Desuden er det, det ord som ofte bliver brugt i mange situationer , når folk føler de har travlt. Men det er ikke nødvendigvis stress.

Jeg tror, der er mange som tænker: jeg kommer ikke til at gå ned med stress. Nogen kan måske ikke helt sætte sig ind i hvad det er. Jeg tænkte det også, men det ramte mig. I en meget voldsom grad med en masse efterfølgende virkninger. Min krop var simpelthen overbelastet i en arbejdsrelateret stress. Udover hovedpine, migræne, mavepine, svimmelhed, smerter ved hjertet, sussen i kroppen, nemt ved gråd, lyst til at gemme mig væk og meget mere, ja så endte jeg også ud i et mavesår og det hele endte med at jeg valgte at sige mit job op, for at få helt ro i mit hoved og min krop. Hvad skulle jeg så? Der skulle et stort mod til at sige op fra mit drømmejob uden at vide, hvad jeg så skulle. Jeg vidste, jeg ikke skulle meldes ledig, så jeg hele tiden skulle søge job, så for at få helt ro gik jeg en tid i møde uden indkomst. Det kan nu også være stressende, men lige der var det en nødvendighed.

Jeg startede så med at læse til Life Mastery Master coach, hvor jeg gennem et dybdegående arbejde med mig selv og en overbygning som coach i dag har valgt at springe ud som selvstændig coach og mindfulnessinstruktør. Jeg skal til oktober læse til stressmentor. Jeg vil nemlig rigtig gerne hjælpe andre mennesker ud af stress. Eller hjælpe dem før de får stress. Det er også et stort tab for en virksomhed, når medarbejderne er sygemeldt i længere tid. Og hvordan skal de lige få taget ordentlig imod medarbejderne, når de kommer tilbage til jobbet igen? 

En af de ting som jeg synes var rigtig svært da jeg var sygemeldt med stress, var at jeg følte mig meget alene. Selvom jeg havde en meget stor opbakning på min hjemmefront, så er stresssymptomerne så svære at beskrive, at man ikke føler sig forstået. Man kan jo heller ikke lige se, om en person har stress. De ser jo meget normale ud. Hvorfor opfører de sig så ikke som de plejer? Det kan være rigtig svært at være social, selvom man før var meget social. Pludselig kan det blive for meget og man har bare brug for at komme hjem. Det kan være svært for andre at forstå.

Når du kommer tilbage til arbejdet skal der også tages ekstra hensyn. Du kan ikke lige starte op på 100 % igen, og der vil være ting du er mere overfølsomme overfor end før. Fx larm. Det er ikke alle arbejdsgivere, der er gearet til at tage godt imod en medarbejder, når de kommer tilbage. Det kan der være mange årsager til. 

Grunden til at jeg læste til coach, stresscoach og stressmentor er netop at jeg vil hjælpe andre – både ansatte og virksomheder – med at få medarbejderne godt tilbage efter syge forløb. Eller spotte uhensigtsmæssigheder inden det går galt. 

Jeg vil rigtig gerne anbefale dig at læse bogen: Kort & godt om stress af Yun Ladegaard m.fl. Enten hvis du har stress, har haft, tror du er ved at få det eller er pårørende til en, som har stress. Den er nem og hurtig at læse samt giver et fint overblik over, hvad stress er. Selvom den måde fysisk og psykisk stress viser sig hos et menneske er meget forskellig, så kan bogen alligevel give et lille overblik.

Jeg har prøvet forskellige ting for at komme ud af stress – og ja arbejdet rigtig meget med mig selv. Det der har virket for mig, har været mindfulness, meditation og restorativ yoga samt selvfølgelig coaching, så jeg har fået øjnene op for nye veje for mig. nye måder at se tingene på samt støtte til at nå mine mål.

Føler du dig stresset? Eller kender du en som gør? jeg vil rigtig gerne hjælpe dig på vej. Også før det ender ud i en sygemelding. Book en tid til coaching (husk der er rabat lige nu), kontakt mig for en uforpligtende samtale eller tjek min hjemmeside for gode tilbud. Jeg har lige nu en Fokus klub for stressramte, som måske er noget for dig. Det vil glæde mig, hvis jeg kunne få dig på rette vej.

Af hjertet tak fordi du læste med

Kærligst Anne

Foto: Bettina Ejlersen

No Comments

Post a Comment